Predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović u razgovoru za “Dan” istakao: Izborna pravila ne zavise ni od mene ni od DIK-a

  • Na prvoj redovnoj sjednici DIK-a, zakazanoj za danas, naći će se tačka vezana za predstojeće lokalne izbore u Tivtu, a to je pravo da se glasa u ZIKS-u
  • Komisija još uvijek nema portparola, ali se nadam da će ga imati brzo, radi lakšeg funkcionisanja, kako unutar organa, tako i sa drugim zainteresovanim subjektima, naveo je Ivanović

Transparentnast rada Državne izborne kamisije (DIK) u svakom njenom segmentu biće mi prioritet u radu, jer vjerujem da ko god je pod lupom javnosti mora biti i odgovoran za svoj rad i da će samo iz takvog odgovornog djelovanja izroditi dobre i kvalitetne promjene, kazao je predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović.

Kako je kazao u razgovoru za „Dan” iako je samo nedjelju dana na funkciji, veh se upoznao sa radom i obavezama Kamisije, pa je za danas zakazana prva redovna sjednica DIK-a, na kojoj će se naći tačka vezana za predstojeće lokalne izbore u Tivtu, a to je pravo da se glasa u ZIKS-u.

Vjeruje da će se i lokalni i parlamentarni izbori održati kako dolikuju, ali nije želio da komentariše (ne)izmijenjene izborne zakone odnosno pravila i (ne)sređeni birački spirak. On je istakao da izmjene izbornih pravila nisu u nadležnosti Komisije, a da je birački spisak nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koji je već formirao timove koji će brinuti da izborni procesi proteknu u skladu sa zakonom.

– Što se tiče današnje sjednice, dnevni red je već utvrđen i tu ne očekujem nikakve smetnje. Štaviše, uvjeren sam da će sve da se završi kako je i predviđeno. Planirano je usvajanje odluke o utvrđivanju biračkih mjesta, sastavu biračkih odbara i načinu glasanja za birače koji su u pritvoru ili koji izdržavaju kaznu zatvora za izbor odbornika u SO Tivat na izborima 5. aprila. Što se tiče izbora u Tivtu, tu će Opštinska izborna komisija odraditi najvažniji dio posla. Naša Komisija je tu da odlučuje po prigovorima koje se podnesu tokom lokalnih izbora, pa ćemo vidjeti kako će sve teći – kazao je Ivanović.

On je istakao značaj transparentnosti DIK-a a koja je već vidna, iako je, kako je kazao, tek prva sedmica prošla od njegovog imenovanja na novu funkciju. Saopštio je i da će on biti glavna osoba za kontakt dok ne nađu portparola.

– Komisija još uvijek nema portparola. ali se nadam da će ga imati brzo radi lakšeg funkcionisanja, kako unutar organa, tako i sa drugim zainteresovanim subjektima. Zasad sam ja portparol, javljam se svima, ne držim vrata zatvorena. Transparentnost već povećavamo putem sajta, na kojem ćemo objavljivati sve značajne detalje iz našeg rada i djelovanja. To se ne odnosi samo na one informacije koje su nam obaveza, već i na sve koje smatramo važnim. Želimo biti vidljiviji i sadržajniji, i isto tako da pridobijemo povjerenje kako građana, tako i drugih institucija, posebno medija i nevladinog sektora. Smatram da je ta otvarenost i dostupnost prvi korak ka napretku. Tek kada upoznate javnost sa svojim djelovanjem možete biti i odgovorni za svoj rad i smatram da tako svi trebaju da se postave – rekao je Ivanović.

S.R.

 

Neću se uporećivati s prethodnicima

Novoizabrani šef DIK-a je istakao da se neće upoređivati sa bilo kojim prethodnikom na toj funkciji, već će se truditi da svoj mandat iskoristi onako kako je to radio i u dosadašnjoj karijeri – u punom kapacitetu, fokusiran samo na kvalitetan i predan rad.

– Vjerujem da ćemo uspjeti u onome što smo zacrtali kao prioritete u radu. Što se tiče izbornog zakonodavstva, o kojem se u izbormoj godini najviše i priča, već sam rekao da to ne zavisi ni od mene ni od Komisije, ali bih volio da se taj posao završi kako valja. Volje i želje za reforme, koliko sam shvatio, ima. DIK će nastaviti sa dosadašnjom praksom poštovanja preporuka međunarodnih instanci, pogotovo preporuka iz izvještaja Evropske komisije – kazao je Ivanović.

Prilog

Naziv Veličina Tip
Izborna pravila ne zavise ni od mene ni od DIK-a 910.93 Kb jpg
13/03/2020