DIK učestovala na radionici „Regionalne perspektive elektronske identifikacije birača – izazovi i dobre prakse“ u Tirani

Predstavnici Državne izborne komisije učestvovali su u Tirani na dvodnevnoj radionici „Regionalne perspektive elektronske identifikacije birača – izazovi i dobre prakse“. Radionicu je organizovala Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u okviru projekta OEBS/ODIHR „Podrška izbornim reformama na Zapadnom Balkanu“.

Govoreći o zakonskom okviru neophodnom za uspostavljanje sistema elektronske identifikacije birača, predsjednik Državne izborne komisije dr Nikola Mugoša rekao je da je izborna reforma, kao rezultat dogovora vlasti i opozicije, 2014. godine donijela elektronsku identifikaciju u Crnoj Gori. Elektronska identifikacija, kako je rekao, sprječava zloupotrebu u vezi sa identitetom birača kao što su glasanje u ime drugog lica i višestruko glasanje. „U OEBS-ovom istraživanju, preko 50 odsto građana izjasnilo se da je elektronska identifikacija poboljšala povjerenje u izborni proces“, rekao je Mugoša.

Milijana Radulović, samostalna savjetnica u Komisiji govorila je o tehničkim detaljima elektronske identifikacije. Podsjetila je da je korišćenjem sistema elektronske identifikacije sprovedeno dvoje parlamentarnih, predsjednički i po dva izborna ciklusa u svim crnogorskim opštinama. „Elektronska identifikacija dovela je do ubrzanja procesa glasanja. Od velikog straha 2016. godine, kada smo prvi put sproveli izbore sa elektronskom identifikacijom, mogu slobodno da kažem da danas birački odbori ne bi mogli da zamisle svoj rad bez uređaja“, zaključila je Radulović.

Svoje nedavno uvedene sisteme elektronske identifikacije predstavile su i izborne komisije Albanije i Sjeverne Makedonije.