DIK uputila dopis opštinskim izbornim komisijama u kojem im ukazuje na obavezu objavljivanja akata na svojim web stranicama

Državna izborna komisija je vršeći nadzor nad radom opštinskih izbornih komisija u skladu sa članom 32 stav 1 tačka 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika konstatovala je da većina opštinskih izbornih komisija ne objavljuje sve akte na web stranici.

Imajući u vidu da su raspisani izbori za izbor odbornika u 14 opština, te da komisije u ovom periodu imaju veliki broj aktivnosti, ukazujemo vam na obavezu propisanu članom 27 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika:

„Opštinska izborna komisija ima svoju web stranicu na kojoj odmah objavljuje sve akte i podatke od značaja za sprovođenje izbora, kao i privremene i konačne rezultate glasanja na svakom biračkom mjestu.“

U skladu sa gore navedenim, dužni ste da ažurno objavljujete sva relevantna dokumenta od značaja za sprovođenje izbora. Ispunjavanjem ove zakonske obaveze, odnosno pravovremenim objavljivanjem informacija na web stranici obezbjeđujete transparentnost rada komisije i povećanje povjerenja javnosti u izborni proces, što su i preporuke međunarodnih organizacija koje su pratile izborni proces u Crnoj Gori.

Imajući u vidu da opštinske izborne komisije imenuju nadležne skupštine opština, Državna izborna komisija uputila je dopis skupštinama opština u kojima su raspisani izbori za 23. oktobar 2022. godine u cilju obezbjeđivanja adekvatnih uslova za rad. Između ostalog to podrazumijeva i obezbjeđivanje tehničkih pretpostavki, odnosno opreme u cilju mogućnosti pravovremenog objavljivanja svih informacija za sprovođenje izbornih radnji.

Attachments

Name Size Type
Dopis opštinskim izbornim komisijama 367.32 Kb pdf
26/09/2022