Misija OEBS-a u Crnoj Gori donirala Državnoj izbornoj komisiji informatičku opremu

PODGORICA – Sekretar Državne izborne komisije Veljo Čađenović i ambasadorka OEBS-a Mariz Davije (Maryse Daviet) potpisali su danas Sporazum o donaciji informatičke opreme koja će, kako je ocijenjeno, poboljšati rad Državne izborne komisije.

„Ovaj projekat, vrijedan više od 170.000 eura, omogućio je internu ekspertizu, razvoj softvera koji obrađuje izborne podatke, unapređenje i standardizaciju web stranica, kao i nabavku ključne IT opreme“, istakla je ambasadorka OEBS-a.

Član Državne izborne komisije Mersudin Dautović zahvalio je ambasadorki na dosadašnjoj podršci OEBS-a u procesu unapređenja kapaciteta Komisije.

„Ova donacija za nas je od velikog značaja i dolazi u pravo vrijeme, kako bismo uspjeli da u narednom periodu jednom dijelu naših obaveza odgovorimo na što efikasniji način. Pored toga, cijenim da će aplikacija o izlaznosti birača na dan izbora i obradi i objavljivanju izbornih rezultata, koja je urađena uz podršku OEBS-a, imati za cilj da poboljša kapacitete DIK-a, a takođe će biti od pomoći da naši korisnici budu brže i efikasnije informisani o rezultatima izbora“, istakao je Dautović.

Ambasadorka Davije izrazila je zadovoljstvo realizacijom dosadašnje saradnje i kazala da će Misija OEBS-a nastaviti da pruža podršku Komisiji „kako bi poboljšala transparentnost i povjerenje javnosti”.

M.R.18/02/2019