OEBS organizovao posjetu predsjednika Državne izborne komisije Crne Gore Švedskoj

Od 9. do 12. septembra, Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovala je posjetu predsjednika Državne izborne komisije Nikole Mugoše Švedskoj, gdje je posmatrao ovogodišnje švedske parlamentarne, regionalne i opštinske izbore. Predsjednik Komisije posjetio je i švedski Parlament, izbornu komisiju, Opštinsko vijeće grada Stokholma i biračka mjesta.

Sastao se i sa predstavnicima organa za upravljanje izborima iz Švedske i Norveške, kao i sa predstavnicom Međunarodnog instituta za demokratiju i izbornu asistenciju u okviru Programa međunarodnih posjetilaca Švedske izborne vlasti.

„Ova posjeta je bila važna prilika da se posmatra švedski izborni sistem koji ima duboko ukorijenjene demokratske vrijednosti i uživa visok nivo povjerenja javnosti. Bilo je to neprocjenjivo iskustvo”, rekao je predsjednik Komisije Mugoša.

On je zahvalio Misiji OEBS-a na podršci u jačanju kapaciteta Komisije i pružanju mogućnosti za sticanje novih vještina i razmjenu iskustava sa izbornim administracijama iz drugih zemalja i institucija.

Posjeta je bila dio aktivnosti Misije sa Državnom izbornom komisijom usmjerenih na jačanje njenih kapaciteta za sprovođenje izbora u skladu sa obavezama i principima OEBS-a.


Predsjednik Državne izborne komisije Crne Gore Nikola Mugoša u Riksdagu – Parlamentu Švedske, u okviru posjete Stokholmu radi upoznavanja sa švedskim izbornim sistemom, organizovane uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Stokholm, 11. septembar 2022. godine. (OSCE/Darko Brajović)