Saopštenje sa 38. sjednice

Državna izborna komisija je na 38. sjednici, razmotrila zahtjev za mišljenje predsjednika OIK Plužine i uputila dopis kojim je iznijela zaključak vezano za predmet zahtjeva OIK Plužine. Dopis je objavljen na sajtu i upućen predsjedniku OIK Plužine.

Komisija je, takođe, donijela mišljenje na zahtjev direktora Demokratske Crne Gore. Mišljenje je objavljeno na sajtu Državne izborne komisije u upućeno Demokratskoj Crnoj Gori i opštinskim izbornim komisijama Tivat, Budva, Plužine i Žabljak.

Imajući u vidu da je Ustavni sud ukinuo Zakon o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i činjenicu da je Predsjednik Crne Gore obustavio izvršenje prethodnih odluka o raspisivanju izbora i donio nove, Državna izborna komisija je donijela odluku o stavljanju van snage Uputstva broj: 240 od 12.05.2022. godine.

Na današnjoj sjednici Komisija je donijela Odluku o o utvrđivanju biračkih mjesta, sastavu biračkih odbora i načinu glasanja za birače koji su u pritvoru ili koji izdržavaju kaznu zatvora – za izbor odbornika Skupštinu Glavnog grada Podgorica i skupštine opština opština Bar, Bijelo Polje, Budva, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Tivat, Šavnik, Zeta i Žabljak na izborima koji su raspisani za 23. oktobar 2022. godine i izvršila žrijebanje za predsjednike biračkih odbora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Razmotrila je i utvrdila Priručnik za obuku biračkih odbora.

 

19/09/2022