Saopštenje sa 47. sjednice

Državna izborna komisija na 47. sjednici djelimično je usvojila Prigovor predsjednika Opštinskog odbora Danilovgrad Demokratske narodne partije Crne Gore Dragana Bojovića izjavljen na Rješenje Opštinske izborne komisije Danilovgrad. Komisija je poništila Rješenje OIK Danilovgrad i naložila joj da donese novo koje političke partije imaju pravo da predlože predstavnike u stalni sastav biračkih odbora u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika. DIK je odbila Prigovor u dijelu koji se odnosi na zahtjev da se Demokratskoj narodnoj partiji Crne Gore i Socijalističkoj narodnoj partiji kao koaliciji koja je na prethodnim izborima imala dva odbornička mandata dodijeli po jedan član biračkih odbora na svim biračkim mjestima. 

DIK je kao neosnovan odbila Prigovor predsjednika Opštinskog odbora Danilovgrad Socijalističke narodne partije Branislava Ivanovića izjavljen na Rješenje OIK Danilovgrad. U obrazloženju je navedeno da je u DIK već poništila to rješenje i naložila Opštinskoj izbornoj komisiji Danilovgrad da donese novo.

Nakon razmatranja navoda iznijetih u zahtjevu Izborne komisije Glavnog grada za davanje mišljenja o mogućnosti izmjene Rješenja o određivanju biračkih mjesta, u dijelu koji se tiče lokacije biračkog mjesta, DIK je bila stava da IKGG treba da donese izmijeni rješenje o određivanju biračkih mjesta i da o istom obavijesti Ministarstvo unutrašnjih poslova u cilju usklađivanja adresa u Rješenju o utvrđivanju biračkih mjesta i Rješenju o zaključenju biračkog spiska.

Isto mišljenje dato je i na Zahtjev OIK Zeta koja je tražila mišljenje u vezi promjene prostorija za glasanje na dva biračka mjesta u Domu omladine Mataguži, koja su kako tvrde “nefunkcionalna za sprovođenje izbornog procesa”. DIK je mišljenja da OIK Zeta treba da donese rješenje o izmjeni rješenja o određivanju biračkih mjesta i da o istom obavijesti Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

 

16/10/2022