Saopštenje za medije

Povodom izbora, održanih 17. aprila 2016. godine, za izbor odbornika u Skupštinu opštine Tivat Državna izborna komisija je sprovela sve svoje nadležnosti u skladu sa novim izbornim zakonodavstvom.

Komisiji je podnesen jedan prigovor koji je odbijen kao neosnovan.

U skladu sa procedurama, elektronski uređaji za identifikaciju birača su, od strane Opštinske izborne komisije Tivat, vraćeni Državnoj izbornoj komisiji i do narednih izbora biće skladišteni kod Ministarstva unutrašnjih poslova.

Državna izborna komisija je konstatovala da je Opštinska izborna komisija Tivat ostvarila sve svoje nadležnosti u skladu sa zakonom, uključujući obezbjeđivanje visokog stepena osposobljenosti članova biračkih odbora u Tivtu za rad na uređajima, kao i sprovođenja same procedure glasanja.

Državna izborna komisija će iskoristiti iskustva stečena na izborima za izbor odbornika u Skupštinu opštine Tivat u cilju daljeg jačanja programa edukacije namijenjenog izbornim organima kako bi uspješno implementirali izborno zakonodavstvo na predstojećim parlamentarnim izborima.

Državna izborna komisija radi na pripremi plana edukacije ostalih opštinskih izbornih komisija u Crnoj Gori, nakon čega slijedi program obuke biračkih odbora za parlamentarne izbore. O složenosti ovog poduhvata dovoljno govori i činjenica da je potrebno edukovati oko 12000 lica, kao i opunomoćene predstavnike izbornih lista. Komisija će u narednom periodu biti posvećena proširenju postojećeg plana i programa edukacije u svim opštinama u Crnoj Gori.

25/04/2016