Sastanak DIK-a i posmatračke misije ODIHR-a

Predsjednik i članovi Državne izborne komisije sastali su se sa posmatračkom misijom ODIHR-a kako bi razgovarali o predstojećim parlamentarnim izborima, zakazanim za 11. jun 2023. godine. Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša izrazio je zadovoljstvo zbog posjete misije ODIHR-a i rekao da je Komisija otvorena za sve vidove saradnje kako bi se osigurala demokratska izborna procedura. „Državna izborna komisija podržava nadgledanje izbora od strane posmatračke misije ODIHR-a i pozdravlja mogućnost buduće saradnje“, kazao je Mugoša.

Mugoša je upoznao misiju sa svim aktivnostima koje je Komisija sprovela do sada, donijela Kalendar izbornih aktivnosti i Odluku o potrebnom broju potpisa za podršku izbornim listama. Predsjednik DIK-a najavio je da će sjednice Državne izborne komisije vrlo brzo biti direktno prenošene na njenom YouTube kanalu. Ta odluka ima za cilj povećanje transparentnosti rada Komisije i omogućavanje javnosti da prati sjednice u realnom vremenu. Direktan prenos sjednica će takođe pružiti mogućnost da se javnost upozna sa procesom donošenja odluka i radom Komisije tokom pripreme i održavanja izbora. „Transparentnost rada Državne izborne komisije bila je jedna od ključnih preporuka svih prethodnih izvještaja ODIHR-a. Stoga su aktivnosti DIK-a biti usmjerene na povećanje transparentnosti izbornog procesa i osiguranje integriteta izbora”, kazao je Mugoša.

Šefica Misije ODIHR-a Nina Suomalainen kazala je da ODIHR planira da zatraži 100 kratkoročnih posmatrača za nadgledanje predstojećih parlamentarnih izbora, dok će 12 dugoročnih posmatrača koje su uputile države članice OEBS-a biti raspoređeno širom zemlje od 13. maja.

Posmatrači će pomno pratiti rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, aktivnosti kampanje, uključujući u medijima i na društvenim mrežama, izborno zakonodavstvo i njegovu primjenu, kao i rješavanje izbornih sporova.

„Misija ODIHR-a će na dan izbora udružiti napore sa delegacijama Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta da posmatraju otvaranje biračkih mesta, glasanje, brojanje glasačkih listića i tabelarni prikaz rezultata“, kazala je Suomalainen.

Privremeni izveštaj biće objavljen oko dvije nedjelje prije izbora kako bi se javnost i mediji informisali o aktivnostima posmatračke misije. Dan nakon izbora, preliminarni nalazi i zaključci misije biće predstavljeni na konferenciji za novinare. Konačni izvještaj koji ocjenjuje cio izborni proces i sadrži preporuke biće objavljen dva do tri mjeseca nakon izbora.

05/05/2023