Sastanak sa ekspertkinjom Venecijanske komisije

Predsjednik Državne izborne komisije Đorđije Vukčević i članovi Ljiljana Radonjić, Mersudin Dautović i Zoran Vujičić sastali su se danas sa Tatjanom Hilčer-Bogušević, ekspertkinjom Venecijanske komisije. Na sastanku se razgovaralo o Etičkom kodeksu svih učesnika izbornog procesa, koji bi trebalo donijeti u okviru ukupne reforme izbornog zakonodavstva.

Predsjednik i članovi Komisije su naglasili da Državna izborna komisija aktivno doprinosi radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva dostavljanjem pisanih sugestija za dopunu postojećeg Zakona o izboru odbornika i poslanika i sastancima sa članovima Odbora. Državna izborna komisija, kao najznačajnije tijelo u sprovođenju izbornih zakona, prepoznala je još 2010. godine potrebu za donošenjem Etičkog kodeksa organa za sprovođenje izbora, koji se i danas primjenjuje.

Eksperkinja Venecijanske komisije Hilčer- Bogušević je istakla da je svrha  posjete  fokusiranje na izradu Etičkog kodeksa, usaglašenost sa dobrom međunarodnom praksom kao i procjena doprinosa koji Venecijanska komisija može dati u izradi ovog dokumenta.

Na sastanku je zaključeno da će donošenje Etičkog kodeksa i prihvatanje istog od strane svih učesnika u izbornom procesu doprinijeti jačanju povjerenja javnosti u izborni proces.

19/09/2019