Zapisnik sa 8. sjednice

Ad – 1
Nakon što je u Zapisnik unijeto da je prethodnoj sjednici prisustvovao Nikola Angelovski, zamjenik člana, Komisija je isti jednoglasno usvojila.

Ad – 2
Komisija je usvojila Odluku o utvrđivanju biračkih mjesta, sastavu biračkih odbora i načinu glasanja za birače koji su u pritvoru ili koji izdržavaju kaznu zatvora – za izbor odbornika u Skupštinu opštine Herceg Novi na izborima koji su raspisani za 9. maj 2021.godine.
Odluka je objavljena na web stranici Komisije.

Ad – 3
U skladu sa pomenutom Odlukom i članom 87 Zakona o izboru odbornika i poslanika, Komisija je utvrdila da po jedno mjesto predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora pripada Demokratskoj partiji socijalista i Demokratskoj Crnoj Gori. Dva člana biračkog odbora i njihovi zamjenici koji se imenuju na predlog parlamentarne većine pripadaju Demokratskoj Crnoj Gori i Novoj srpskoj demokratiji, dok dva člana biračkog odbora i njihove zamjenike iz reda opozicionih političkih partija predlažu Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate Crne Gore.
Žrijebanjem je određeno da predsjednik i zamjenik predsjednika na biračkom mjestu Zatvor za duge kazne (UIKS 1) budu predstavnici Demokratske Crne Gore, a predsjednik i zamjenik predsjednika na biračkom mjestu Istražni zatvor Podgorica (UIKS 2) predstavnici Demokratske partije socijalista.

Ad – 4
Komisija je konstatovala da je saglasno Poslovniku izvršena popuna upražnjenih poslaničkih mjesta, bez održavanja sjednice, a izjašnjenjem članova elektronskim putem poslanicima Miomiru M. Mugoši i Lidiji Kljajić sa izborne liste „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“.

Ad – 5
U okviru ove tačke dnevnog reda sekretar je upoznao članove sa Informacijom sačinjenom od Službe Državne izborne komisije o sprovedenom uvidu u birački spisak, kao i druge baze podataka i registre, u susret lokalnim izborima u Herceg Novom, zakazanim za 9. maj 2021. godine.
Dio članova Komisije izrazio je rezervu u odnosu na tačku 3 pomenute informacije. Sekretar je saopštio da je izvršena provjera upisa u birački spisak Srbije za sve birače upisane u birački spisak Herceg Novog, odnosno za nešto više od 25000 lica. Nakon što je član Komisije Vladimir Čađenović upitao po čijem nalogu je to urađeno, sekretar je kazao da je to učinjeno po njegovom nalogu.
Vladimir Čađenović i Koča Đurišić, članovi Komisije, napustili su sjednicu prije odlučivanja o ovoj tački dnevnog reda.
Komisija se saglasila da se Agenciji za zaštitu ličnih podataka uputi zahtjev za davanje mišljenja da li je tačka 3 u saglasnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Attachments

Name Size Type
Zapisnik sa 8. sjednice 200.28 Kb pdf
26/04/2021