Crnogorski English

Državna izborna komisija

Crne Gore

Mjere protiv korone i na biralištima

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović kazao je u razgovoru za "Dan" da su u toku ozbiljne pripreme da se na dan izbora, 30. avgusta, preduzmu sve mjere da se sačuva zdravlje kako učesnika izbornog procesa tako i građana.

Ivanović je kazao i da DIK po zakonu ima uvid u birački spisak, ali nije želio da komentariše neregularnosti u biračkom spisku, posebno nelogično visok broj birača u odnosu na broj stanovnika, s obzirom da je to nadležnost Ministarstva unutrašnjoh poslova.

“Ko god bude imao neku sumnju u birački spisak za koju je nadležna DIK, nek prijavi i odmah će biti provjerena. Na osnovu ovlašćenja propisanih zakonom, službenici DIK-a koji imaju licence pristupaju biračkom spisku takozvanim terminom jedan na jedan”, kazao je Ivanović.

Birački spisak čine podaci koji su povučeni iz registara koji postoje kod nad ležnog ministarstva i tim pristupom se uvijek može vidjeti stanje u biračkom spisku toga dana.

“Od prvog dana insistiram na transparentnosti svega što se radi u DIK-u, i tako će biti i ubuduće, a sve u cilju povećanja povjerenja od strane građana. Na sajtu se objavljuje svaka odluka, od saziva za sjednicu, preko sastanaka sa domaćim i inostranim stručnjacima, do dokumenata koji su vezani za naš organ. Stojim iza toga da transparentnost mora biti potpuno uočljiva i jasna”, kazao je Ivanović.

On je dodao da preduzimaju sve radnje iz izbornog procesa u skladu sa zakonom.

“U roku smo objavili kalendar aktivnosti vezano za izborni proces, a sada smo spremni da primamo liste koje se mogu podnositi već od 11. jula. Već se otvorila i priča oko zaštite učesnika u izbornom procesu i građana u vezi sa KOVID-om 19. Ozbiljne su pripreme i ozbiljna je priča i uskoro će i javnost biti upoznata s tim. Pripremili smo i tim ljudi koji treba da vodi edukacije biračkih odbora, s obzirom da su odbori „žila kucavica” izbornog procesa. Ako birački odbori ne rade svoj posao kako valja, cijeli je proces u problemu. Postavlja se pitanje kako ćemo odgovoriti svim tim izazovima i kako da zaštitimo ljude, a hoćemo, jer je to prioritet svima nama, kako insistucijama na državnom nivou, tako i onima na lokalnom”, naveo je Ivanović.

Provjeravaćemo potpise

Ivanović je kazao da će vršiti provjeru svih potpisa birača za podršku izbornoj listi, što znači poštovanje zakonskih ovlašćenja.

“I te promjene i sve što ćemo raditi doprinijeće izbjegavanju zloupotreba koje su se dešavale. Ranije su postojale sumnje da se jedno lice potpisuje za više ljudi, vidi se isti rukopis. Sad će se svaki potpis provjeravati. Nek se pribavljaju potpisi, ali se mora odagaati sumnja da su to baš ti potpisnici. Sve će nas to voditi ka širenju povjerenja. Ja sam za to da se pruži fer odnos svim učesnicima izbornog procesa jer sam uvjeren da samo tako možemo otkloniti sve sumnje i zadobiti povjerenje građana”, naveo je Ivanović.

On je saopštio da je već imao sastanke sa predstavnicima MUP-a oko unapređenja izbornog procesa, a juče je o tome razgovarao i sa predstavnicima ODHIR-a.

Pogledajte još

biracki spisakOBRASCI→

Aktuelni obrasci za preuzimanje.

biracki spisakBIRAČKI SPISAK →

Provjerite da li ste upisani u birački spisak.

 

biracki spisakČESTA PITANJA →

U ovom odjeljku davaćemo odgovore na najčešće postavljena pitanja.

biracki spisakEDUKACIJA →

Ovdje možete vidjeti materijal za edukaciju biračkih odbora i birača.

biracki spisakPROVJERI POTPIS →

Aplikacija za provjeru potpisa birača kandidatima, izbornim listama.

dik logo
Državna izborna komisija
Crne Gore