Crnogorski English

Državna izborna komisija

Crne Gore

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša susreo se sa direktorom ODIHR-a Mateom Mekaćijem. Sagovornici su pozdravili dobru saradnju koju Državna izborna komisija i ODIHR ostvaruju u kontinuitetu. Mugoša se zahvalio direktoru ODIHR-a na podršci koju DIK dobija u okviru projekta Podrška Zapadnom Balkanu uz očekivanje da će se ovaj projekat i nastaviti.

Direktor Mekući izrazio je spremnost na pružanje dalje podrške Državnoj izbornoj komisiji u cilju unapređenja kvaliteta izbornog procesa. Mugoša je podsjetio da je upravo saradnja DIK-a i ODIHR-a rezultirala izmjenama podzakonskih akata DIK-a koje su rezultirale unapređenjem transparentnosti, poboljšanjem položaja lica sa invaliditetom u izbornom procesu, kao u unapređenju rada opštinskih izbornih komisija. Predsjednik DIK-a je istakao da je nakon susreta sa ekspertima ODIHR-a DIK održala sjednicu i počela pripreme u cilju ispunjavanja preporuka datih u konačnim izvještajima ODIHR-a, a koje se tiču održanih predsjedničkih i parlamentarnih izbora održanih 2023. godine.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva uspješno nastaviti rad. Zaključeno je da izborno zakonodavstvo ima puno nedorečenosti, kao i da postojeća rješenja je potrebno značajno unaprijediti. Mugoša i Mekući izrazili su spremnost da DIK i ODIHR pruže Odboru podršku u cilju afirmacije zakonskih rješenja koje će unaprijediti izborni proces.

 

IMG 5344

Ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler i predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša održali su danas sastanak na kojem su razgovarali o aktuelnim pitanjima vezanim za reformu izbornog zakonodavstva.

Sagovornici su pozdravili ustanovljavanje Odbora za izbornu reformu i izrazili očekivanje da će ovaj saziv Skupštine realizovati izmjene izbornih zakona.

Nikola Mugoša: „Od prethodne izborne reforme proteklo je 10 godina. Prethodna godina, koja je može se reći bila izborna, pokazala je sve slabosti postojeće zakonske regulative i potrebu izborne reforme. Očekujem da novoformirani odbor ovoga puta dovrši posao uvažavajući prije svega preporuke ODIHR-a ali i uzimajući u obzir i Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu. Ukoliko za tim bude postojala potreba Odbor će imati podršku od strane DIK-a u cilju sveukupnog unapređenja zakonskog okvira. “

Austrijski ambasador je istakao da je austrijska Vlada veoma zainteresovana za napore koje Crna Gora ulaže kako bi se sprovela izborna reforma. Spremna je da pomogne u bilo kom trenutku ili u vezi sa svim detaljima u vezi kojih bi bila potrebna pomoć, ekspertiza ili bilo koja druga kvalifikovana podrška.

Ambasador Muller je uvjeren da izborni proces – odnosno njegova pravna osnova predstavlja odlučujuću karakteristiku i idealno obilježje demokratije, te da može i treba biti osmišljena i uređena na najbolji mogući način za održivu političku budućnost Crne Gore.

Mugoša je ambasadora Milera upoznao sa aktivnostima koje je Državna izborna komisija sprovela u prethodnom periodu a koja se tiču unapređenja transparentnosti, unapređenja prava osoba sa invaliditetom i prava posmatrača u izbornom procesu, kao i drugim izmjenama koje su unaprijedile rad institucije.

59778 min

Sjednica DIK

Nakon što je Skupština Crne Gore dostavila obavještenje o konstatacijama ostavki poslanika, predsjednik Državne izborne komisije dr Nikola Mugoša sazvao je sjednicu Komisije na kojoj su potvrđeni mandati novim poslanicima.

Sa izborne liste „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji!“ poslanički mandati su potvrđeni Nikoli Rovčaninu, dr Albinu Ćemanu, Momčilu Lekoviću i Dušku Stjepoviću, nakon što su ostavke na poslaničke funkcije podnijeli mr Aleksa Bečić, Vladimir Martinović, mr Momo Koprivica i Dragan Krapović.

Poslije uvida u dokumentaciju, DIK je potvrdila nove poslaničke mandate sa izborne liste „Evropa sad-Milojko Spajić“, pa je na poslaničkom mjestu umjesto Filipa Ivanovića Dragana Vučević, Gordan Stojović umjesto dr Vojislava Šimuna, Nađa Laković umjesto Naide Nišić, Branka Marković umjesto Maide Gorčević, Vladimir Bakrač umjesto Filipa Radulovića, Milan Zečević umjesto Andreja Milovića, Tonći Janović umjesto Milojka Spajića, Armen Šehović umjesto Mirka Đukića, Maja Vučelić umjesto Srđana Pavićevića i Jelenka Andrić umjesto Anđele Jakšić Stojanović.

Slađani Kaluđerović sa izborne liste „SNP-DEMOS-Za tebe“ formalno je potvrđen mandat poslanice, nakon ostavke Dragoslava Šćekića, dok će Vladimira Jokovića na poslaničkom mjestu zamijeniti Bogdan Božović kome je DIK takođe danas potvrdila mandat.

DIK je potvrdila poslanički mandat Artanu Cobiju iz Albanske alternative, kao nasljednika Nika Đelošaja na poslaničkom mjestu koji je ostavku dao zbog prelaska na funkciju ministra u Vladi Crne Gore.

Nakon što je sjednica Državne izborne komisije završena, dostavili smo Skupštini Crne Gore izvještaje o popunama upražnjenih poslaničkih mjesta kako bi novi poslanici mogli stupiti na funkciju, saopštio je predsjednik Mugoša.

 

Pogledajte još

biracki spisakOBRASCI→

Aktuelni obrasci za preuzimanje.

biracki spisakBIRAČKI SPISAK →

Provjerite da li ste upisani u birački spisak.

 

biracki spisakČESTA PITANJA →

U ovom odjeljku davaćemo odgovore na najčešće postavljena pitanja.

biracki spisakEDUKACIJA →

Ovdje možete vidjeti materijal za edukaciju biračkih odbora i birača.

biracki spisakPROVJERI POTPIS →

Aplikacija za provjeru potpisa birača kandidatima, izbornim listama.

dik logo
Državna izborna komisija
Crne Gore