Crnogorski English

Državna izborna komisija

Crne Gore

Nakon što je Skupština Crne Gore dostavila obavještenje o konstatacijama ostavki poslanika, predsjednik Državne izborne komisije dr Nikola Mugoša sazvao je sjednicu Komisije na kojoj su potvrđeni mandati novim poslanicima.

Sa izborne liste „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji!“ poslanički mandati su potvrđeni Nikoli Rovčaninu, dr Albinu Ćemanu, Momčilu Lekoviću i Dušku Stjepoviću, nakon što su ostavke na poslaničke funkcije podnijeli mr Aleksa Bečić, Vladimir Martinović, mr Momo Koprivica i Dragan Krapović.

Poslije uvida u dokumentaciju, DIK je potvrdila nove poslaničke mandate sa izborne liste „Evropa sad-Milojko Spajić“, pa je na poslaničkom mjestu umjesto Filipa Ivanovića Dragana Vučević, Gordan Stojović umjesto dr Vojislava Šimuna, Nađa Laković umjesto Naide Nišić, Branka Marković umjesto Maide Gorčević, Vladimir Bakrač umjesto Filipa Radulovića, Milan Zečević umjesto Andreja Milovića, Tonći Janović umjesto Milojka Spajića, Armen Šehović umjesto Mirka Đukića, Maja Vučelić umjesto Srđana Pavićevića i Jelenka Andrić umjesto Anđele Jakšić Stojanović.

Slađani Kaluđerović sa izborne liste „SNP-DEMOS-Za tebe“ formalno je potvrđen mandat poslanice, nakon ostavke Dragoslava Šćekića, dok će Vladimira Jokovića na poslaničkom mjestu zamijeniti Bogdan Božović kome je DIK takođe danas potvrdila mandat.

DIK je potvrdila poslanički mandat Artanu Cobiju iz Albanske alternative, kao nasljednika Nika Đelošaja na poslaničkom mjestu koji je ostavku dao zbog prelaska na funkciju ministra u Vladi Crne Gore.

Nakon što je sjednica Državne izborne komisije završena, dostavili smo Skupštini Crne Gore izvještaje o popunama upražnjenih poslaničkih mjesta kako bi novi poslanici mogli stupiti na funkciju, saopštio je predsjednik Mugoša.

unnamed 2048x2029

U skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, DIK je 20. marta 2023. godine usvojila Kalendar rokova za sprovođenje izbornih radnji, kojim je predviđeni rok za objavljivanje konačnih rezultata izbora 26. jun u 24h. Imajući vidu da postupci po prigovorima i žalbama još uvijek traju odnosno da rokovi za izjavljivanje prigovora DIK-u, odnosno žalbi Ustavnom sudu još uvijek nijesu istekli, nisu se stekli zakonski uslovi za utvrđivanje konačnih rezultata izbora i njihovo objavljivanje.

Kada je u pitanju raspodjela mandata izbornim listama, a nakon završenih izbora, kriterijumi i način raspodjele definisani su članom 94 Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je pored ostalog propisano:

„U raspodjeli mandata učestvuju izborne liste koje su dobile najmanje 3% od ukupnog broja važećih glasova u izbornoj jedinici.

Obavještavamo zainteresovane medije da će Državna izborna komisija saopštavati podatke u vezi izlaznosti, kao i sve informacije u vezi izbornog dana u sljedećim terminima: 10, 13, 16, 19 i 21 sat u nedjelju 11. juna 2023. godine. Press konferencije biće organizovane u prostorijama Državne izborne komisije. Rad Državne izborne komisije mogu pratiti samo akreditovani predstavnicimi medija.

U skladu sa članom 49 Zakona o izboru odbornika i poslanika, Državna izborna komisija će u petak 26. maja 2023. godine u 17 sati u staroj zgradi Vlade žrijebanjem utvrditi redosljed na zbirnoj izbornoj listi na izborima za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore koji će biti održani 11. juna 2023.godine. Žrijebanje će biti obavljeno u prisustvu ovlašćenih predstavnika podnosilaca izbornih lista.

CGO vodic o izborima web

STARI WEB-SAJT →

Pogledajte još

biracki spisakOBRASCI→

Aktuelni obrasci za preuzimanje.

biracki spisakBIRAČKI SPISAK →

Provjerite da li ste upisani u birački spisak.

 

biracki spisakČESTA PITANJA →

U ovom odjeljku davaćemo odgovore na najčešće postavljena pitanja.

biracki spisakEDUKACIJA →

Ovdje možete vidjeti materijal za edukaciju biračkih odbora i birača.

biracki spisakPROVJERI POTPIS →

Aplikacija za provjeru potpisa birača kandidatima, izbornim listama.

dik logo
Državna izborna komisija
Crne Gore