Crnogorski English

Državna izborna komisija

Crne Gore

Održan prošireni Kolegijum predsjednika sa članovima NKT, DIK, ASK, i NVO

U Skupštini Crne Gore danas je održana proširena sjednica Kolegijuma predsjednika, uz učešće Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), predstavnika Državne izborne komisije i Agencije za sprječavanje korupcije. Sastanku su prisustvovale i nevladine organizacije koje se bave izbornim procesom – CDT, CEDEM, Građanska alijansa i CEMI.

Na proširenom Kolegijumu kojim je predsjedavao Ivan Brajović, bilo je riječi o realizaciji predstojećih izbora, u uslovima zdravstvene opasnosti.

Članovi NKT-a na čelu sa predsjednikom ovog tijela Milutinom Simovićem, upoznali su poslanike sa radom nadležnih institucija u pripremi što sigurnijih epidemioloških pretpostavki za sprovođenje izbornih aktivnosti. Takođe, učesnici Kolegijuma razgovarali su i o pripremi Uputstva za bezbjedno održavanje izbora za 2020. Riječ je o dokumentu čija je radna verzija pripremljena na osnovu zajedničkog rada novoformirane radne grupe za pripremu izbora u uslovima epidemije korona virusa, kao i uporednih iskustava sa nedavno održanih izbora u drugim državama. Na osnovu ovih smjernica, DIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo. Važno je naglasiti da je priprema ovog dokumenta rađena uz ključnu ulogu i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

„U otvorenoj i zanimljivoj diskusiji sa mnogo otvorenih tema i pitanja, na Kolegijumu su iznijeti i različiti prijedlozi, koji se odnose na preciziranje uslova za predizborne kampanje. Zajednički stav svih prisutnih je da apsolutni prioritet predstavlja očuvanje zdravlja građana Crne Gore, uključujući birače, administraciju i sve učesnike izbornog procesa. Uvjereni smo u neophodnost otvorenosti i jasnog preciziranja daljih mjera u pripremi izbora, a ovaj sastanak doprinos je boljem međusobnom razumjevanju parlamentarnih partija kao direktnih aktera na političkoj sceni i ostalih učesnika današnje proširene sjednice Kolegijuma predsjednika.  Očekujem da će naši današnji gosti uvažiti sugestije poslanika, kao i da će biti nastavljena naša bliska saradnja i u narednom periodu“ – stav je predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića.

Pogledajte još

biracki spisakOBRASCI→

Aktuelni obrasci za preuzimanje.

biracki spisakBIRAČKI SPISAK →

Provjerite da li ste upisani u birački spisak.

 

biracki spisakČESTA PITANJA →

U ovom odjeljku davaćemo odgovore na najčešće postavljena pitanja.

biracki spisakEDUKACIJA →

Ovdje možete vidjeti materijal za edukaciju biračkih odbora i birača.

biracki spisakPROVJERI POTPIS →

Aplikacija za provjeru potpisa birača kandidatima, izbornim listama.

dik logo
Državna izborna komisija
Crne Gore