Crnogorski English

Državna izborna komisija

Crne Gore

Održan sastanak Mugoša – Miler

Ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler i predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša održali su danas sastanak na kojem su razgovarali o aktuelnim pitanjima vezanim za reformu izbornog zakonodavstva.

Sagovornici su pozdravili ustanovljavanje Odbora za izbornu reformu i izrazili očekivanje da će ovaj saziv Skupštine realizovati izmjene izbornih zakona.

Nikola Mugoša: „Od prethodne izborne reforme proteklo je 10 godina. Prethodna godina, koja je može se reći bila izborna, pokazala je sve slabosti postojeće zakonske regulative i potrebu izborne reforme. Očekujem da novoformirani odbor ovoga puta dovrši posao uvažavajući prije svega preporuke ODIHR-a ali i uzimajući u obzir i Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu. Ukoliko za tim bude postojala potreba Odbor će imati podršku od strane DIK-a u cilju sveukupnog unapređenja zakonskog okvira. “

Austrijski ambasador je istakao da je austrijska Vlada veoma zainteresovana za napore koje Crna Gora ulaže kako bi se sprovela izborna reforma. Spremna je da pomogne u bilo kom trenutku ili u vezi sa svim detaljima u vezi kojih bi bila potrebna pomoć, ekspertiza ili bilo koja druga kvalifikovana podrška.

Ambasador Muller je uvjeren da izborni proces – odnosno njegova pravna osnova predstavlja odlučujuću karakteristiku i idealno obilježje demokratije, te da može i treba biti osmišljena i uređena na najbolji mogući način za održivu političku budućnost Crne Gore.

Mugoša je ambasadora Milera upoznao sa aktivnostima koje je Državna izborna komisija sprovela u prethodnom periodu a koja se tiču unapređenja transparentnosti, unapređenja prava osoba sa invaliditetom i prava posmatrača u izbornom procesu, kao i drugim izmjenama koje su unaprijedile rad institucije.

59778 min

Pogledajte još

biracki spisakOBRASCI→

Aktuelni obrasci za preuzimanje.

biracki spisakBIRAČKI SPISAK →

Provjerite da li ste upisani u birački spisak.

 

biracki spisakČESTA PITANJA →

U ovom odjeljku davaćemo odgovore na najčešće postavljena pitanja.

biracki spisakEDUKACIJA →

Ovdje možete vidjeti materijal za edukaciju biračkih odbora i birača.

biracki spisakPROVJERI POTPIS →

Aplikacija za provjeru potpisa birača kandidatima, izbornim listama.

dik logo
Državna izborna komisija
Crne Gore