Crnogorski English

Državna izborna komisija

Crne Gore

Radionica o sajber bezbjednosti: IFES predstavio ključne nalaze Državnoj izbornoj komisiji

Podgorica, 14. jun 2024. godine - Državna izborna komisija je, uz podršku Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), organizovala dvodnevnu radionicu na kojoj su predstavnicima Stručne službe prezentovani ključni nalazi cybersecurity assessmenta i nacrta plana aktivnosti u ovoj oblasti.

Radionica, koju je sproveo Srđan Babić, stručnjak za sajber bezbednost i digitalnu sigurnost, a na kojoj su predstavljeni ključni nalazi i preporuke za unapređenje sajber bezbjednosti unutar Državne izborne komisije, održana je 12. i 13. juna u prostorijama Državne izborne komisije. Diskusija tokom radionice bila je usmjerena na potrebu izrade planova i aktivnosti shodno potrebama Državne izborne komisije. 

Ključni nalazi uključuju: 

  1. Izradu Akcionog plana za sajber bezbjednost i digitalnu sigurnost. Definisanje koraka i rokova za unapređenje zaštite informacionih sistema.
  2. Pristupanje izradi dokumentacije za upravljanje informacionom bezbjednošću. Razvoj detaljne dokumentacije koja će opisivati procedure i politike za zaštitu informacija.
  3. Na osnovu Strategije upravljanja informacione bezbjednosti izradu i potpisivanje međuinstitucionih sporazuma. Razvoj strategije koja će omogućiti kreiranje i potpisivanje sporazuma između različitih institucija radi osiguranja sveobuhvatne zaštite informacionih sistema.

Državna izborna komisija nastaviće sa implementacijom preporuka i planiranjem daljih aktivnosti u saradnji sa IFES-om kako bi osigurala visoke standarde sajber bezbjednosti i zaštite podataka. 

 

IMG 7487 1

CGO vodic o izborima web

STARI WEB-SAJT →

Pogledajte još

biracki spisakOBRASCI→

Aktuelni obrasci za preuzimanje.

biracki spisakBIRAČKI SPISAK →

Provjerite da li ste upisani u birački spisak.

 

biracki spisakČESTA PITANJA →

U ovom odjeljku davaćemo odgovore na najčešće postavljena pitanja.

biracki spisakEDUKACIJA →

Ovdje možete vidjeti materijal za edukaciju biračkih odbora i birača.

biracki spisakPROVJERI POTPIS →

Aplikacija za provjeru potpisa birača kandidatima, izbornim listama.

dik logo
Državna izborna komisija
Crne Gore